OKRs als basis van een digitale strategie

Hoe zorg je ervoor dat je bij de ontwikkeling van een website, online platform of app resultaatgericht te werk gaat? Hoe scheid je de zin van de onzin en voorkom je dat er tijd en geld wordt besteed aan allerlei features en ideeën die niet in lijn zijn met de oorspronkelijke doelstellingen van het project?

Het ontwikkelen van een digitaal product is over het algemeen een serieuze investering. En laten we eerlijk zijn, tenzij je op tijd je Bitcoins verkocht hebt (ik niet), is het fijn als dat geld zichzelf op de één of andere manier terugverdient. Super Interactive gebruikt OKRs als fundament voor een resultaatgerichte manier van werken.

Met OKRs houd je focus

Objectives & Key Results (OKRs) helpen je om gezamenlijke doelen te formuleren, voortgang te meten en prioriteiten te “alignen”. De methode werd ontwikkeld bij Intel, groot gemaakt door Google en wordt intensief gebruikt door bedrijven als Oracle, Twitter, Zynga, LinkedIn, Amazon, Facebook. Een goed voorbeeld van een succesvolle Nederlandse startup die OKRs gebruikt is Springest.

Het principe van OKRs is even eenvoudig als effectief: Objectives zijn je kwalitatieve, niet meetbare doelstellingen die je stelt voor een specifieke periode, bijvoorbeeld een kwartaal. Je kunt het zien als de hoger liggende “droom” doelen. Bijvoorbeeld:

 • Er is meer engagement van gebruikers met de content op onze website
 • We bereiken meer millennials met onze boodschap
 • De telefonische helpdesk wordt ontlast door betere informatie online

Alleen, hoe weet je nou of je meer engagement creëert, of meer millennials bereikt? En hoeveel moet die helpdesk precies ontlast worden om het een succes te noemen?

Om de voortgang met betrekking tot je Objective zichtbaar te maken koppel je er één of meerdere Key Results aan. Deze zijn wél goed meetbaar (kwantitatief) en worden gerepresenteerd door een getal. Geschikte Key Results bij het bovenstaande Objective voor het vergroten van engagement zouden kunnen zijn:

 1. De gemiddelde tijd die een bezoeker op een artikel doorbrengt stijgt van 20 naar 40 seconden
 2. Het gemiddelde aantal keer dat onze artikelen per week gedeeld worden op social media stijgt van 200 naar 500
 3. Het gemiddelde aantal reacties op blogposts per week stijgt van 50 naar 75

Het advies is om lekker ambitieus te zijn met KR's: als je 70% van je doel behaalt heb je het goed gedaan. Zo houd je ruimte voor eventuele meevallers en uitzonderlijke successen. Met OKRs bepaal je een richting, een punt aan de horizon; geen finish line. "Aim for the stars" dus.

Stel:

 • KR 1 stijgt van 20 naar 30 seconden (50% van je doel)
 • KR 2 stijgt van 200 naar 425 (75% van je doel)
 • KR 3 gaat van 50 naar 75 (100%)

De uiteindelijke score van je Objective komt hiermee op:

(0,5 + 0,75 + 1) / 3 = 0,75

Je hebt het Objective dat je jezelf gesteld hebt dan netjes behaald. En zoals je ziet is het succes goed meetbaar geworden: als je deze resultaten behaalt in je KR's kun je rustig stellen dat de engagement met de content van je website is toegenomen.

Maar we kunnen meer uit deze cijfers halen:

 • Voor KR 1 zijn we op de goede weg, maar hier ligt nog meer werk.
 • KR 3 is te laag ingeschat. Volgende keer moeten we het onszelf moeilijker maken. Oftewel: er valt meer te halen.

Hoe werkt dat in de praktijk?

Aan het begin van het project worden de Objectives bepaald. Dit zijn er niet meer dan 2 of 3. Let wel: andere Objectives van de organisatie komen ook aan de beurt, alleen gewoon nu even niet. Focus gaat in de praktijk veel meer over wat er buiten het project valt dan wat erbinnen.

We koppelen aan elk Objective passende Key Results en gaan aan de slag. Regelmatig checken we of ons werk nog in lijn is met de OKRs. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens retro's; reviews die we met het complete team na elke sprint houden om de voortgang en het proces te bekijken. Zo zorgen we ervoor dat:

 • We de oorspronkelijke business-goals voor ogen houden en ons niet af te laten leiden door zaken die alleen maar leuk, hip of nieuw zijn.
 • We een duidelijke, gemeenschappelijke focus houden op de prioriteiten.
 • De opdrachtgever inzicht heeft in de resultaten van de inspanningen en data om naar de rest van de organisatie te rapporteren.
 • We constructief overleg kunnen voeren over de voortgang van het project en nieuwe inzichten.

Leren wat werkt en wat niet is essentieel bij digitale productontwikkeling. Dit geldt zowel voor de impact van het product zelf als voor het proces van de totstandkoming ervan. Het principe van OKRs biedt ons het perfecte framework om inzicht te houden in de resultaten van ons werk en de kwaliteit van onze dienstverlening.

Meer over OKRs?

En je kunt mij natuurlijk ook altijd benaderen met vragen. Ik ben een beetje van social media afgestapt (droegen niet echt bij aan mijn persoonlijke OKRs) maar voel je vrij om me te mailen.