De Definition of Done van Super Interactive

Door: Vivianne van der Linden | 10 december 2018

Super Interactive richt zich op langdurige en resultaatgerichte samenwerkingen. Daarom is verwachtingsmanagement een belangrijk onderdeel van het proces. Ons streven is dan ook: no surprises. Om verwarring over de status van werkzaamheden te voorkomen is het voor ons essentieel om een goede Definition of Done te hebben. Dat leidt tot goede communicatie en heldere verwachtingen.

Wat is een Definition of Done

Kort gezegd is de Definition of Done wanneer je als team iets als voltooid beschouwd. In de scrum methodiek wordt het als volgt omschreven:

De Definition of Done is een hulpmiddel voor het team om de kwaliteit van het werk constant te houden en te bepalen wanneer iets voltooid is. Het is een lijst van acceptatie criteria die toegepast kan worden op elke User Story.

Hoewel dit in eerste opzicht triviaal lijkt, blijkt het in de praktijk lastig om goed te definiƫren wanneer iets af is.

Onze Definition of Done

Wij zijn altijd op zoek naar manieren om onze workflow te optimaliseren. Een goede Definition of Done is daar onderdeel van. Op dit moment hanteren we deze:

  1. De aanpassing is goedgekeurd door onze interne Quality Assurance
  2. De aanpassing is goedgekeurd door de Product Owner van de opdrachtgever
  3. De aanpassing is gereleased naar productie
  4. De Product Owner van de opdrachtgever is hiervan op de hoogte gebracht

Hoe gaat dit in zijn werk

Nog belangrijker dan het opstellen van de Definition of Done is de toepassing ervan in de praktijk. Twee jaar geleden besloten we om onze eigen tool te ontwikkelen om de pipeline van onze werkzaamheden te faciliteren en te automatiseren. Deze tool hebben we gekoppeld aan ons task management systeem Asana.

Een teamlid geeft via deze tool aan wanneer een taak klaar is om te testen. Wanneer deze taak door onze interne Quality Assurance goed is gekeurd wordt de Product Owner van de opdrachtgever automatisch op de hoogte gesteld waar de wijziging gereviewd kan worden. Zodra de Product Owner deze goedkeurt krijgt het teamlid in Asana een notificatie dat het op productie kan worden gezet. Wanneer de Product Owner feedback geeft wordt deze automatisch gekoppeld aan de taak en teruggestuurd naar het teamlid. Zodra de wijziging op productie staat en de taak in Asana wordt afgevinkt krijgt de Product Owner automatisch een e-mail en beschouwen we de taak als done.

Wat zijn de voordelen

Opdrachtgevers vinden deze manier van werken erg fijn omdat:

  • Het altijd duidelijkheid is bij wie een taak ligt
  • De Product Owner precies weet wanneer er nog iets van hem of haar wordt verwacht
  • De Product Owner duidelijk weet waar hij/zij de aanpassingen kan reviewen
  • De Product Owner kan controleren of de aanpassing aan zijn/haar verwachtingen voldoet
  • De Product Owner weet wanneer de aanpassing gereleased is

Bij Super Interactive vinden we de kwaliteit van de samenwerking net zo belangrijk als de kwaliteit van het eindproduct. We hebben gemerkt dat een goede Definition of Done daar sterk aan bijdraagt.

Lees ook:

OKR's als basis van een digitale strategie

Het principe van Objectives & Key Results biedt focus en meetbare resultaten bij digitale productontwikkeling.